czerwona herbata pu erh tropikalna

Zalety czerwonej herbaty

Czerwona herbata od kilku lat zdobywa sobie coraz szersze grono smakoszy. Nic dziwnego oprócz, wykwintnego smaku, posiada jeszcze wiele walorów prozdrowotnych. Herbata pu-erh rośnie w Chinach i na Tajwanie, stamtąd pochodzi lwia część światowej produkcji.

Jak wytwarza się czerwoną herbatę?

Ten proces praktycznie nie uległ zmianom przez setki lat. Liście pu-erh zaraz po zbiorach poddawane są procesowi fermentacji, nie trwa on jednak długo. To dzięki temu procesowi obrzeża liści zyskują charakterystyczny czerwony kolor, a sama herbata nabiera wyjątkowego korzennego aromatu i smaku.

Dlaczego warto pić herbatę pu-erh?

Jest to naturalny „zabójca tłuszczu”. Napar z czerwonej herbaty reguluje metabolizm i przyśpiesza przemianę materii. Dzięki temu łatwiej się jest nam pozbyć dodatkowych kilogramów. Czerwona herbata działa moczopędnie, dlatego dzięki niej nasz organizm łatwiej pozbywa się toksyn.

Inne zalety czerwonej herbaty?

Jest ich bardzo wiele. Oto niektóre z nich. Herbata czerwona pomaga zapobiegać powstawaniu próchnicy. Wzmacnia nasz organizm. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie. Poprawia pamięć i koncentrację, dobrze wpływa na nasze samopoczucie, gdy mamy obniżony nastrój.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *