Wszystko, co trzeba wiedzieć o czerwonej herbacie

Charakterystyczna herbata o czerwonych liściach i korzenno-ziemistym smaku i zapachu powstaje w wyniku krótkiej fermentacji świeżo zebranych liści. Mowa tu oczywiście o herbacie czerwonej, nazywanej często królową odchudzania.

Herbata czerwona słynie ze swoich właściwości przyśpieszających odchudzanie. Szczególne działanie stymulujące metabolizm wykazuje odmiana Pu-erh. Ta odmiana po zakończeniu fermentacji dojrzewa jeszcze przez jakiś czas na plantacjach w Chinach i Tajwanie. Przyśpieszanie odchudzania zawdzięcza większej ilości polifenoli i enzymów niż w czarnej herbacie, a to one odpowiadają za zamianę tłuszczu w energię i wydzielanie żółci.

Do ważnych informacji należy również zaliczyć tę, że nie tylko Pu-erh, ale wszystkie czerwone herbaty obniżają poziom cholesterolu, działają moczopędnie, dzięki czemu szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu, poprawiają pamięć i utrzymują ciśnienie w normie.

Herbatę czerwoną należy zalewać gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Optymalna temperatura wynosi 90-96 stopni Celsjusza. Suszu herbacianego nie należy zbyt długo trzymać w naczyniu, sitko czy zaparzać powinno się wyjąc po około minucie, nie dłużej niż po trzech. Praktykuje się wielokrotne parzenie czerwonych herbat, te same liście można zalewać wodą nawet trzy i więcej razy. Aby wykorzystać właściwości pobudzające organizm do trawienia, najlepiej pić herbatę kilkanaście minut po posiłkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *