Pieprz cytrynowy w kuchni

Przygotowywanie potraw to prawdziwa frajda – przekonał się o tym każdy, kto chociaż raz odważył się na eksperymenty w kuchni. Wiele osób popełnia ten błąd, że przygotowują posiłki według utartych schematów – zawsze te same proporcje poszczególnych składników, dokładnie tak jak jest napisane w przepisie. Czasem warto się odważyć na coś nowego – efekt może być zaskakujący.

 

 

 

 

 

 

 

https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-cytrynowy

Zastosowanie pieprzu cytrynowego

Na samym początku warto zacząć do tego, aby wytłumaczyć co to w ogóle takiego jest pieprz cytrynowy. Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzi oczywiście pieprz i cytryna, a także cebula, kurkuma i czosnek, czyli przyprawy powszechnie stosowane niemal w każdej kuchni. Jakie zalety ma pieprz cytrynowy? Przede wszystkim taką, że jest gotową mieszanką przypraw. Nie trzeba kupować kilku różnych torebek, wystarczy jedna. Dzięki temu szybciej mieszanka przypraw będzie się zużywała i nie wywietrzeje, gwarantując zawsze doskonały aromat potraw.

Do czego można wykorzystać taką przyprawę?

Pieprzu cytrynowego można używać przy przygotowywaniu bardzo różnorodnych dań. Doskonale sprawdzi się w przypadku marynaty do pieczonego mięsa, można też szczyptę dosypać do mięs duszonych. Również podczas gotowania dań rybnych można sięgnąć po tę mieszankę przypraw. Warto eksperymentować z ilością przypraw stosowanych przy konkretnych daniach – zabawy smakiem i aromatem to na prawdę ciekawe doświadczenie. Należy jednak pamiętać o tym, że pieprz jest ostry i nie można zbyt dużo go stosować zwłaszcza przy chorobach żołądka.