Jakie właściwości mają jagody goji?

Medycyna dalekiego wschodu już od wielu wieków docenia prozdrowotne właściwości jakie posiadają jagody goji. Od pewnego czasu roślina ta coraz częściej spotykana jest również w sklepach zielarskich na terenie naszego kraju. Owoce kolcowoju pospolitego pomagają między innymi w odbudowie układu odpornościowego czy też przy schorzeniach reumatycznych. To jednak tylko niektóre z licznych właściwości jagód goji.

Zastosowanie owoców goji w medycynie chińskiej

Chińczycy znani są z tego, że już blisko trzy tysiące lat temu rozwinęli medycynę do tego stopnia, że z powodzeniem leczyli większość najczęściej występujących ówcześnie chorób. Metodykę leczenia opierali oni na darach natury takich jak chociażby zioła czy kwitnące rośliny. Jagody goji wykorzystywane były przy leczeniu chorób układu krążenia a także przy niewydolności wątroby czy płuc.

Jagody goji czyli superfood

Te niewielkie owoce określono mianem superfood. Jest to produkt nieprzetworzony, bogaty w drogocenne substancje odżywcze. Oprócz wymienionych wcześniej właściwości, te jagody wykazują również tendencję do obniżania poziomu glukozy w krwi człowieka, a także zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywać je można w dwojaki sposób – po pierwsze jako zdrową przekąskę – tak samo jak orzechy lub też jako dodatek do gotowanych potraw. Świetnie sprawdzą się chociażby w zupach. Podobnie jak z innymi ziołowymi specyfikami, tak samo i w tym przypadku nie należy spożywać ich w zbyt dużej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *