Herbata charakterystyczna dla Japonii

Sencha jest herbatą niezwykłą, kojarzoną z Japonią. Dzięki temu, że liście herbaty są przetwarzane od razu nie mają szansy uczestniczyć w procesie fermentacji, co daje tej herbacie tak niesamowity smak. To, co odróżnia ją od herbat chińskich to przede wszystkim sposób obróbki zbieranych listków herbaty – są one podgrzewane parą wodną w wokach oraz specjalnych, przeznaczonych do tego piecach, aby potem poddać je procesowi suszenia gorącym powietrzem.

Sencha – jaka jest ta herbata?

Z pewnością jest to jedna z najlepszych herbat, jakich można posmakować i warto docenić jej walory smakowe. Już wiemy, że musi ona pochodzić z Japonii, wiemy też, że nabiera ona swoich niezwykłych właściwości poprzez specyficzny sposób obróbki. Warto więc opisać także jej smak, aromat oraz jej charakterystyczny kolor. Sencha herbata ma zazwyczaj bardzo mocny i intensywny kolor zielony, ale przebijają się przez niego także i żółte refleksy. Jest to herbata o smaku trawiasto – ziołowo – owocowym o bardzo mocnym i charakterystycznym aromacie. Ten, kto miał okazję spróbować tej właśnie herbaty z pewnością potwierdzi, że jest ona bardzo charakterystyczna i na swój sposób niezwykła. Warto też wspomnieć o tym, że posiada ona w smaku także lekką goryczkę, jednakże dominuje tutaj świeżość i lekkość aromatu. Mówi się nawet, że pijąc senche herbatę można doświadczyć smaku umami, co możliwe jest w przypadku herbat wysokiej jakości.