Czemu cynamon cejloński jest tak uwielbiany?

O zdrowotnych właściwościach cynamonu wie chyba już każdy. W mediach bardzo często mówi się o tym, że ma on działanie przeciwzapalne i doskonale działa na organizm w chorobie, ponieważ szybko pomaga mu rozprawić się z bakteriami i wirusami. Mało jednak osób wie o tym, że poza klasycznym cynamonem, istnieje także cynamon cejloński, który jest o wiele lepszą odmianą klasycznej przyprawy. Trzeba jednak wykazać się dużą ostrożnością, ponieważ cynamon cejloński bywa bardzo często podrabiany i przez to łatwo zamiast niego, kupić jego zwyczajny odpowiednik.

Czym się różni cynamon cejloński od zwykłego cynamonu kasja?

Z ponad dwustu pięćdziesięciu gatunków cynamonu, jakie występują na świecie, tylko cynamon cejloński nazywany jest tym właściwym. Wszystko to dlatego, że to włcynamon cejlonskiaśnie on jako jedyny posiada tak wyrazisty słodko-korzenny smak, który nada charakteru nie tylko słodkim wypiekom!
Na całe szczęście są szczegóły, które zdradzają, z jakim rodzajem cynamonu ma się do czynienia!

Wystarczy zapamiętać kilka cech, aby stać się prawdziwym ekspertem.

Zwykły cynamon kasja zwija się tylko z jednej strony, przez co jego kora zawinięta jest po prostu w pojedynczą rurkę. Inaczej wygląda to w przypadku cynamonu odmiany cejlońskiej (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/cynamon-cejlonski-laski). On natomiast zwija się z obu boków, przez co tworzy charakterystyczną dla niego dwururkę.

Jak jednak odróżnić cynamon, który już jest mielony?
Na szczęście i na to jest sposób. Cynamon kasja bardzo często ma intensywną, mocno brązową barwę, podczas gdy cejloński jest raczej żółtawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *