Czarne herbaty- w jaki sposób powstają?

Istnieją różne rodzaje herbat. Popularnością cieszą się herbaty zielone, czerwone czy białe, ale żadne nie są tak powszechne, jak czarne herbaty. Mało kto jednak wie, w jaki sposób powstaje ten popularny napar.

Współczesna produkcja herbaty

Z jednej rośliny powstają różne rodzaje herbaty- zielona, czerwona, a także klasyczna herbata czarna. Różnią się jedynie procesem produkcji. Pierwszym etapem jest więdnięcie, które przebiega w wysokiej temperaturze. Następnie herbata jest mechanicznie skręcanavo przygotowuje ją do kolejnych etapów. Później czeka ją fermentacja. Proces ten przebiega samodzielnie, bez użycia maszyn czy ludzkich rąk. Herbata musi po prostu „dojrzeć”, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Następnym etapem jest suszenie sfermentowanych liści herbaty, a następnie sortowanie ich w celu uzyskania liści o podobnym rozmiarze. Proces ten przebiega w specjalnych sitach. Otrzymane w ten sposób liście herbaty przekazywane są dalej, do spakowania bądź wymieszania z innymi gatunkami.

Jak powstają inne rodzaje herbaty?

Wyłącznie herbata czarna podlega całkowitej fermentacji. Produkując herbatę białą i zieloną, pomija się ten proces, natomiast herbata czerwona poddawana jest tylko częściowej fermentacji, do czasu, aż liście zaczną nabierać ciemnej barwy. To tylko kilka podstawowych rodzajów herbat, które cieszą się największą popularnością. Istnieją jednak także inne, mniej znane gatunki, takie jak herbata żółta czy… niebieska!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *